Cloud transformation: Voorkom donkere wolken

Cloud transformation: Voorkom donkere wolken
13 July 2021 Comments Off on Cloud transformation: Voorkom donkere wolken Cloud transformation, General news, Information security Robert Warmoeskerken

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat veel bedrijven en instellingen in Nederland cloud computing omarmen. Waar het eerder voor overheden, financiële instellingen en pensioenuitvoerders gangbaar was om alle IT-voorzieningen on-premise te houden en beheren, lijkt men meer en meer overtuigd te zijn van de voordelen van de public cloud. De omvang van de public cloud blijft groeien, de voordelen blijven toenemen en de kosten blijven dalen. Het gevolg is een significante transformatie van on-premise en private cloud naar de public cloud.

Het overstappen naar de cloud lijkt voor veel organisaties dé oplossing om toch te kunnen innoveren zonder hoge investeringen. Maar waar moet men nu echt op letten wanneer een organisatie naar de cloud wenst over te stappen?

Er zijn een aantal zaken waar opgelet dient te worden indien naar een cloud omgeving wordt gemigreerd, zoals:

 • Welke applicaties worden gemigreerd?
  Inventariseer welke applicaties op basis van business requirements, connectivity requirements, LCM, ROI of anderszins in aanmerking komen voor migratie naar de cloud.
 • Is de applicatie wel geschikt om te migreren?
  Het is aan te raden om eerst een assessment te doen om een beter beeld te hebben van applicaties en data die wellicht minder geschikt zijn om in de cloud te draaien. Met tot gevolg: onverwacht hoge kosten en een mindere performance van de software.
 • Pas op voor oneindig opschalen
  Een collega die per ongeluk van de mogelijkheid gebruik maakt om een upgrade te doen naar meer terabytes kan plotseling zorgen voor een aanzienlijke, niet gebudgetteerde factuur. Ook het tijdelijk (de)activeren van additionele services kan na een upgrade voor onvoorziene kosten zorgen.
 • Waar wil je dat je data staat?
  Data is enorm belangrijk en tevens privacygevoelig. Hoewel cloud providers meer competenties hebben en investeren enorm in behoud van security, bestaan nog altijd een deel van data die men on-premise wil houden terwijl de applicaties in de cloud draaien.
 • Organisatie/resources
  Migreren naar een public cloud omgeving betekent dat medewerkers bepaalde werkzaamheden anders moeten verrichten. Denk maar eens aan het feit hoe anders het digitale samenwerken geworden is. Er zullen collega’s zijn die het werken in de cloud omarmen, maar ook die terugverlangen naar hoe het vroeger was. 

Wanneer het gaat om een transformatie naar cloud voor financiële instellingen in het bijzonder, zijn de regels vrij strikt, aangezien De Nederlandsche Bank (DNB) en de Europese Bankautoriteit (EBA) de ontwikkelingen rondom cloud nauwlettend in de gaten houden en richtlijnen hebben opgesteld om veilig met de cloud om te gaan. Verantwoording over de compliance met deze richtlijnen is vandaag de dag geen “nice to have” meer, maar maakt integraal onderdeel uit van de managementverantwoordelijkheid van bestuurders.

Composit coöperatie U.A is bij uitstek de geschikte partner voor organisaties die overwegen om hun IT-landschap en processen tegen het licht te houden. Wij adviseren organisaties welke mogelijkheden het beste bij hen passen en zinvol zijn om te implementeren. Transformatie naar de cloud is immers geen “one size, fits all” operatie.

Wij hebben jarenlang met diverse organisaties in verscheidene segmenten van de markt gewerkt. Hierdoor hebben we een enorme kennis van bedrijfsvoering en daarbij behorende uitdagingen van verschillende organisaties, in het bijzonder voor pensioenuitvoerders en zorginstellingen in Nederland.

Composit coöperatie U.A. is in staat om pensioenuitvoerders niet alleen van advies te voorzien omtrent het verhogen van de efficiency en het verlagen van kosten, maar ondersteunt ook daadwerkelijk met het transformeren naar cloud geheel volgens de richtlijnen van DNB.

Daarnaast hanteren wij innovatieve methodologieën waardoor de acceptatie en adoptie van cloud bij medewerkers toeneemt. Hierdoor komen de voordelen van cloud beter tot hun recht en organisaties ervaren meer profijt van transformatie naar cloud.

Heeft u meer interesse in diensten van Composit coöperatie U.A. en/of wilt u meer informatie daarover, neem gerust contact op met ons: info@composit-services.com

Tags
About the author